Fotografia mea
Nume:
Locația: Oberhausen, NRW, Germany

Viata de zi cu zi a unei mame e plina de descoperiri: in fiecare zi se redescopera pe sine, pe copii si lumea din jurul ei.

sâmbătă, 17 noiembrie 2007

Persecuţie sau mania persecuţiei?

De curând am aflat că în Germania ca şi în alte state nu poţi să zici negru (schwarze Mann) ci persoană de culoare (farbige Mann). M-am gândit atunci din nou la problema minoritaţilot care se simt persecutate la orice pas, că de fapt de cele mai multe ori nimeni n-are nimic cu nimeni dar minorităţile continuă să se plângă de discriminare. Eu personal am folosit întodeauna sintagma "negri" deşi n-am avut niciodată nimic cu ei, dimpotrivă îi consider simpatici. Am crezut mereu că eu sunt destul de încrezătoare şi că eu nu pot fi atinsă de acest sindrom al maniei persecuţiei. M-am surprins însă trăindu-l chiar în mai multe situaţii. Am început prin a-mi pune problema daca nu cumva cei din jur se amuză în sinea lor sau mă dispreţuiesc dincolo de amabilitatea lor, datorită germanei deloc fluente pe care o practic. La nivel raţional îmi dau seama ca totul se petrece doar în mintea mea mai ales că toată lumea îmi spune ca vorbesc bine ţinând seama că sunt doar de un an aici. Zilele astea soţul meu trebuie sa zboare in Franţa iar şeful lui s-a oferit să îl ia la el pe Ştefan cât sunt eu la cursuri. Bineînţeles că amabilitatea omului a fost decodată de creierul meu ca fiind drept milă acordată unui biet imigrant cumsecade. Şi ca să continui seria stupizeniilor debitate de propriu-mi creier marturisesc un cosmar recurent. Se face că mergem în România la părinţi şi la un moment dat vine în vizită o vecină cu un copil de vreun an şi jumătate şi zice: "Cum? Ştefan încă nu vorbeşte? Păi al meu zice de toate, ştie şi poezii, hai mama să spunem o poezie!". Mă rog, uneori e o fetiţă, alteori e vorba de un cântecel... dar subiectul e acelaşi. Ştiu ca Ştefan o sa vorbească într-o buna zi, poate mai multe limbi decât alţii, ştiu foarte bine ca sunt imigranţi cu cel putin 5 ani de stat în Germania şi care vorbesc mai prost ca mine însa problema rămâne: mi se pare ca cei din jur sunt atenţi doar la minusuri şi că încearcă sa ma persecute. Asta e o inepţie! De cele mai multe ori celor din jur nici nu le pasă ca eşti negru, ca vorbeşti bine sau prost sau cât de corect vorbeşte ori câte poezii ştie copilul tâu. Poate că preferăm să ne simţim persecutaţi, în felul ăsta autoconferindu-ne importanta pe care, minoritari fiind, n-o avem întotdeauna. Sau cine stie....

3 comentarii:

Anonymous Anonim a spus...

Vreau sa te anunt pe aceasta cale ca ai 2 fani in .ro (eu & Alina) care de-abia asteaptam sa scrii pe blog. Foarte frumos scrise aceste randuri. Personal prefer sa gandesc ca daca ma complac in a ma da victima a discriminarilor asta n-o sa ma ajute in nici un fel sa evoluez. E mai productiva interpretarea gesturilor de bunavointa enumerate de tine in maniera optimista (oamenii astia chiar ma apreciaza, altfel nu ar fi binevoitori).
Legat de Stefanel, vreau sa-ti zic ca in primii ani ai mei maica-mea saraca era foarte ingrijorata ca refuzam sa merg singur, pe picioarele mele. La un moment dat, in timp ce ma plimba cu bunica-mea tinandu-ma fiecare de cate o mana, a intrebat-o (aproape cu lacrimi in ochi): oare copilu' asta o sa mearga vreodata ? Si pana la urma am mers... doar ca, parca intelegandu-le ingrijorarea, m-am incapatanat sa o fac destul de tarziu. Cu siguranta Stefanel isi va da drumul la vorba si o sa stie sa spuna poezii si in romana si in germana.
Salutari din Romania !

18 noiembrie 2007 la 23:44  
Anonymous Anonim a spus...

Nu vreau sa te dezamagesc, dar la visul cu vecina si cu mirarea prosteasca mi-e teama ca o sa ai ocazia sa-l traiesti. Ori acum, ori mai tarziu, cand va fi altul subiectul poate (nu neaparat vorbitul).

30 noiembrie 2007 la 16:07  
Blogger Mama Claudia a spus...

Merci de apreciere si de incurajari!
Cumva tine de "a fi parinte" sa ne facem griji. Unii isi neaga grijile, altii le ignora, eu le mai pun pe hartie. Va pup!

3 decembrie 2007 la 13:51  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire